• Home
  • Servicepakket
  • Werkwijze
  • Medewerkers
  • Beoordelingen
  • Actueel
  • Downloads
  • Contact
  • Schade melden
Werken bij ons? Wij zoeken jou!
Naar overzicht
vorige artikel volgende artikel

10-11-2017

Asbest in je pand, wat nu?

Iedereen weet wat asbest is. Het kleine, vrijwel onzichtbare vezeltje wat vroeger als wondermiddel overal in werd gebruikt. Het was een goed isolatiemateriaal, remvoeringen waren er van voorzien en ook als dakbedekking was het zeer bruikbaar. Tot men erachter kwam dat je van die vezels bij inademing goed ziek wordt met fatale gevolgen…

Nog steeds bevatten veel huizen asbest. Soms zichtbaar, soms goed verstopt of onherkenbaar. We weten dat asbest slecht voor de gezondheid is maar het kan ook slecht voor de portemonnee zijn! Ik zal je uitleggen welke risico’s er zoal zijn.

Sanering nodig?

Stel, je wilt een dakkapel laten bouwen. Bij het uitmeten kom je erachter dat het isolatiemateriaal onder het dak asbest bevat. Wat nu? Je mag onder door de gemeente bepaalde condities zelf asbest afvoeren. Ook kun je een bedrijf inschakelen om dit af te voeren. Hoe dan  ook, dit gaat je tijd en geld kosten. Maar je kunt er niet omheen…

Waardevermindering, waarom?

In 1994 kwam er een verbod op het gebruik van asbesthoudende materialen in de bouw. Er werden tot die tijd vaak golfplaten op daken van voornamelijk schuren aangebracht die bestaan uit een mengel van beton en asbestvezels. In de loop der tijd wordt het materiaal broos en valt het uit elkaar. Hierbij komen de asbestvezels vrij en neemt het risico toe. Hoe langer je wacht, hoe slechter het wordt dus. De overheid heeft met dit gezondheidsrisico in het achterhoofd besloten dat er vanaf 2024 geen asbesthoudend materiaal meer in de blote lucht op het dak mag liggen.

Een woonhuisverzekering dekt schade op basis van het herstellen in de staat zoals het was voor de schade. Echter houden veel verzekeraars een slag om de arm voor woningverbeteringen. Om een voorbeeldje te noemen; is een CV ketel twintig jaar oud dan kan het zijn dat er minder uitgekeerd wordt omdat je een nieuwe ketel terug krijgt in plaats van een oude. Volgens de wet mag je er namelijk niet beter op worden van een schade. Ditzelfde kan ook voor een asbest dak gelden. Je kan immers geen nieuw asbestdak meer plaatsen dus is het een verbetering van de woning. Vooralsnog heb ik dit nog niet in de praktijk meegemaakt maar als we 2024 gaan naderen, verwacht ik wel dat dit gaat gebeuren!

Ben ik aansprakelijk als er iets gebeurt?

We pakken een ander voorbeeld: stel er breekt brand uit en er komt asbest vrij. De grond moet gesaneerd worden maar bij de buren ook. Wat nu? Verzekeraars gaan hier heel verschillend mee om. Vaak is dit op een particuliere woonhuisverzekering wel meeverzekerd of mee te verzekeren. Maar stel dat je buren niet zelf verzekerd zijn voor saneringskosten? Grote kans dat je aansprakelijkheidsverzekering dit niet gaat betalen! Des te belangrijker om te zorgen dat je huis asbestvrij gaat worden.

Zakelijk ligt het nog complexer. Voor een bedrijf zijn de wetten en regels daarnaast ook nog eens erg streng. Als je een pand huurt en hieruit asbestvervuiling optreedt kun je voor flinke kosten komen te staan ondanks dat je niet eens de eigenaar bent!

Tips

  • De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is: zorg dat je pand asbestvrij wordt! Helaas heeft het een prijskaartje maar je loopt het risico om in de toekomst nog veel hogere kosten te krijgen als er iets gebeurt. Wacht dus niet met saneren, helemaal niet als je nog asbest in de open lucht hebt liggen.
  • Wil je een huis kopen van voor 1994? En in het bijzonder een huis dat tussen 1960 en 1980 is gebouwd? Kijk dan goed rond naar de aanwezigheid van asbest. Bijvoorbeeld in het dakbeschot, pijpen en in de garage of schuur. Ook is het aan te raden is om naast een bouwtechnische keuring ook een scan op asbest te laten uitvoeren (een zogenoemde ‘Type 0’ inventarisatie). Dit kan je heel wat verborgen kosten in de toekomst besparen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er asbest zit op plekken waar je het niet verwacht…
  • Koop je een huis met asbest erin? Laat dit als eerste eruit halen voor je gaat verbouwen, klussen of verhuizen. Dan kan het namelijk een stuk makkelijker gesaneerd worden en zijn de kosten dus ook lager. Je wil ook niet dat er iets gaat dwarrelen als je net alle kamers hebt ingericht, dan kun je alles weggooien in het ergste geval. Ook dit zou helaas niet de eerste keer zijn…
  • In het geval van daken in de buitenlucht: laat je daken vervangen voor de subsidie op is. De run schijnt nu nog mee te vallen maar we naderen 2024 rap en zo groot is de subsidiepot niet… daarnaast verwacht ik dat de prijzen voor sanering tegen 2024 ook wel flink zullen stijgen gezien er nog vele daken gesaneerd moeten worden.
  • En tot slot voor degenen die een bedrijf hebben: laat je verzekeringen eens goed doornemen of ze toekomstbestendig zijn wat betreft dit onderwerp en kijk eens kritisch naar je bezittingen, je omgeving en je omgeving.

Als je benieuwd bent hoe het met jouw verzekeringen gesteld is, raad ik je aan om even contact met ons op te nemen. Wij denken graag even mee!

Voor meer informatie over asbestinventarisatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/vraag-en-antwoord/stappenplan-wat-moet-ik-doen-bij-asbest

Deel artikel
LinkedIn Twitter
Jaap Buizer Jaap Buizer Schadebehandelaar

Reactie toevoegen

1

Gerelateerde artikelen

11-02-2022 0

Schade aan de auto tijdens proefrit, wie moet dat betalen?

René Slump René Slump Algemeen directeur | Verzekeringsadviseur bedrijven (RMiA)

01-10-2021 0

Rookmelders verplicht

Sjoerd de Wit Sjoerd de Wit Schadebehandelaar

20-09-2021 0

Autoverzekering op naam van ouders of kind?

René Slump René Slump Algemeen directeur | Verzekeringsadviseur bedrijven (RMiA)

Andere artikelen van mij

15-12-2017 0

Inbraakpreventie tips

Jaap Buizer Jaap Buizer Schadebehandelaar

13-09-2016 0

Schade aan je auto zonder een spoor van de dader. Wat nu?

Jaap Buizer Jaap Buizer Schadebehandelaar

Ontvang onze email nieuwsbrief.

1x per maand en altijd makkelijk opzegbaar.

LinkedIn Google+ Twitter Facebook

Openingstijden

Maandag     08:30-17:00
Dinsdag       08:30-17:00
Woensdag   08:30-17:00
Donderdag  08:30-17:00
Vrijdag          08:30-17:00

Buiten deze openingstijden op afspraak.

Vestigingen

  • Harderwijk
  • Hattem
  • Markelo
  • Twello